Ajatuksia kehonhuollosta

Ajatuksia kehonhuollosta

Liikunta-alan opiskelijana olen huomannut, että kehoa huoltavaa treeniä eli kehonhuoltoa ei usein tehdä riittävästi. Saatamme keskittyä enemmän sekä aerobisiin että lihaskuntotreeneihin ja näiden jälkeen tehdä muutaman minuutin venytykset. Kehon palautuminen jää äkkiä vajaaksi, minkä saatamme huomata muuan muassa lihaskipuna, -särkynä, jäykkyytenä tai stressinä.

Mitä on kehonhuolto, ja miksi sitä on tärkeää tehdä?

Kehonhuolto ei ole vain lihasten palautumista. Se on myös mielen hyvinvoinnin ylläpitämistä. Muista siis kuunnella itseäsi, näin saavutat tasapainon kehosi ja mielesi kanssa. Hyvä kehonhuolto on sitä, kun otat aikaa itsellesi ja kaikessa rauhassa teet laajoja rentouttavia liikkeitä, jotka tuntuvat sinusta hyvältä. Useimmat kokevat myös ulkoilman ja kävelyn tuovan mielenrauhaa. Kävely onkin oiva keino antaa kehon palautua esimerkiksi rankasta viikosta. Täytyy vain muistaa, ettei syke tai vauhti nouse liian korkeaksi.

Liikkuvuuden harjoittamisessa suositaan paljon dynaamista, liikettä sisältävää harjoittelua. Dynaamisella liikkuvuusharjoittelulla on muitakin positiivisia vaikutuksia kuin liikkuvuuden lisääminen. Dynaamisella venytyksellä saa aikaiseksi hyvän alkulämmittelyn tulevaa treeniä varten, ja se voi parantaa myös lihaskuntoa.

Dynaamiset liikkuvuusharjoitteet sopivat tehtäväksi vaikka työpäivän aikana, pitkän ajomatkan jälkeen sekä opiskelujen väliin. Jo muutama liike auttaa kehoa palautumaan staattisesta tilasta ja lisäämään verenkiertoa kehossa. Dynaamisia liikkuvuusharjoitteita ovat esimerkiksi hallittu polvennosto, vuorokäsin kosketus polviin, pitkät syvät askeleet sekä vartalon kierrot ja avaukset.

Kehonhuollolla voi siis saavuttaa monia hyötyjä. Yleisesti se ylläpitää kehomme toimintakykyä. Oikein tehty kehonhuolto vähentää lihasten jännittyneisyyttä ja parantaa liikeratoja. Rauhalliset liikkeet vahvistavat syviä tukilihaksia. Näin ollen pystymme kehonhuollolla korjaamaan myös asentovirheitä.

Jos haluat vinkkejä juuri sinulle sopivaan kehonhuoltoon, niin voit olla yhteydessä TrainerLabin osaavaan henkilökuntaan!

-Marianne Mäkilä-